Biografie

Een van Nederlands meest succesvolle zangers periode (1970-1980) heet Jack Jersey. Niet alleen met zingen houdt Jack zich bezig. Als tekst dichter, componist en producer is hij verantwoordelijk voor iedere hit die vanuit zijn eigen productiemaatschappij JR (Jeetzi – Rah) te Roosendaal ‘los gelaten’ wordt op het grote nationale- en internationale publiek.

In zijn ruim tienjarige carrière schreef Jack Jersey vele hits voor derden. Hij geldt ondermeer als de ontdekker van de bekende artiesten Andre Moss, Nick Mackenzie, Frank & Mirella, Donna Lynton etc. etc.

Maar tevens schreef Jack in opdracht van o.a. Bata Irlack, Ray Miller en Rex Gildo, diverse songs.

Het is moeilijk na te gaan hoeveel platen er precies zijn verkocht. Maar zeker is zeker! Het zijn er enkele miljoenen. Niet alleen in Nederland geniet Jack Jersey grote bekendheid. In verschillende landen van de wereld is hij een zeer populaire artiest en … een zeer graag geziene artiest!

Een manie voor muziek

“Ik weet niet precies wat het was!” zegt Jack enigszins geamuseerd. “Maar vreemd genoeg bemerk je al heel vroeg dat je toch iets anders bent dan bijvoorbeeld je broers of zuster. Ik was over het algemeen ook erg gesloten. Noem het introvert … Ik weet het niet! Maar het is waar dat ik al op m’n zevende jaar een manie had voor alles wat maar met muziek te maken had! Natuurlijk kon ik nooit vermoeden dat ik ooit in de muziek mijn bestaan zou vinden. Er waren andere plannen gemaakt voor mij.

Muzikaliteit

In 1951 komt de familie de Nijs naar Nederland. Als kind weet Jack zich snel aan te passen aan een totaal andere levensstijl en gewoonte. Maar wat hij niet kon vergeten, was de muziek waar hij als het ware mee op was gegroeid. Op school ontpopte Jack zich als een goede leerling, maar valt vooral op door zijn enorme muzikaliteit. Hij mag af en toe voor de klas liedjes zingen. “Dat vind je als kind natuurlijk schitterend.” Maar op de een of andere wijze miste ik toch een vorm van muzikale saamhorigheid die ik in Indonesië al had leren kennen.

Gedurende m’n HBS-periode begon ik daarom al direct met het formeren van een bandje dat we de ‘DIXY-STAMPERS’ noemden. We speelden in die tijd hoofdzakelijk jazz- en dixyland. Toen ik uiteindelijk m’n HBS-diploma had, hoopte ik meteen in de muziek te gaan. Maar mijn vader dacht er duidelijk anders over. Hij was de mening toegedaan dat ik eerst maar eens een echt vak moest gaan leren. Daartoe moest ik naar de Hogere Hotel school.

The Four Sweeters

Omdat ik niet direct in de muziek door kon gaan, besloot ik derhalve maar mijn geluk te gaan beproeven als zeeman. Ik wilde mensen ontmoeten. Dat leek me ontzettend interessant. maar ik kreeg al gauw te horen dat ik niet goedgekeurd zou worden vanwege het feit dat ik niet zulke goede ogen had. Tijdens de periode van de Hogere Hotel school ben ik toen maar weer begonnen met muziek te maken. We richtten een quartetje op onder de naam ‘THE FOUR SWEETERS’. Het leukste van die periode vond ik wel dat we enorm veel succes hadden bij de dames. Niet alleen op school traden we frequent op. Nee, we werden al spoedig gevraagd door zalen in omliggende gemeenten. Regionaal waren we al vrij snel erg populair. Waarschijnlijk was dat hoofdzakelijk te danken aan de wijze waarop wij als lol broeken stonden te musiceren. Uiteindelijk waren we op de eerste plaats studenten die het leven toen nog niet zo erg van de zware kant wilden zien.

Ontdekt

Op een goede dag werden wij ontdekt zoals dat zo mooi heet door en plaatselijke grammofoonplaten-handelaar. De man was al enige malen bij een optreden van ons geweest zonder dat hij ons was komen opzoeken. Volgens zijn zeggen moesten we maar direct een plaatjes gaan opnemen. Hij zou wel voor een maatschappij zorgen.

Het eerste plaatje kwam uit en er werd ons van alles beloofd. Wij dachten al heel naïef dat we het helemaal zouden maken. In Roosendaal werd over niets anders gesproken dan over ons. We waren tenslotte de eerste artiesten uit het zuiden die een plaatje hadden gemaakt. Helaas kwamen alle voorspellingen nooit uit en flopte de ene na de andere plaat. De groep THE FOUR SWEETERS werd ontbonden vanwege het feit dat wij min of meer ontmoedigd waren.

Nulpunt

Na het behalen van het diploma van de Hogere Hotel school besluit Jack z’n muzikale aspiraties op te geven. Het zal echter niet voor lang zijn. Inmiddels heeft Jack zijn charmante vrouw leren kennen en is daarmee getrouwd. Het gezinnetje de Nijs moet leven, dus Jack besluit een baan te nemen bij een grote multinational in het zuiden des lands. Hij weet zich binnen enkele jaren op te werken tot chef van de afdeling. Toch kon hij de muziek niet helemaal vergeten. Als manager van enkele onbeduidende groepjes blijft hij direct verbonden met het vak. Zij het dan op een totaal andere basis. Doordat Jack niet voldoende kon verdienen om z’n gezin een normale toekomst te bieden, besluit hij het nog eens te proberen. Dit keer zal blijken dat de aanhouder gaat winnen. Al was het zo dat het in eerste instantie niet zo eenvoudig ging.

Jack neemt ontslag en begint voor zichzelf een restaurant bedrijf. Hij blijft een creatief begaafd mens hetgeen tot resultaat krijgt dat zijn zakelijke beslommeringen nihil blijven. Ten einde raad schrijft Jack enkele maatschappijen in Nederland en verzoekt ze om een onderhoud. Hij wil graag producer worden. Eentje die de teksten en composities zelf vervaardigd voor de artiesten die onder zijn deskundige leiding zouden komen te staan. Veelal reageerden de maatschappijen niet eens. Enigszins terneergeslagen ziet Jack zijn kansen dalen tot een nulpunt.

The Loosers

Maar ik kon niet zonder muziek. Dus ik ging door met een vriend. Als duo Jack & Woody gingen we door.

 

Later kreeg ik de kans om met een groep te gaan werken en werd het JACK DENS & THE SWALLOWS.

Vreemd genoeg hadden we totaal geen succes meer. Hoe we ook ons best deden en hoe we ook van alles probeerden. Het lukte gewoon niet meer. In 1967 eindigde ik dan ook in de formatie ‘THE LOOSERS’.

We voelden ons totaal verloren omdat er maar geen succes kwam. Inmiddels waren er al elf grammofoonplaten van ons op de markt gebracht!

Eerste klapper

Zijn vriend Henk zag wel dat Jack vele kwaliteiten bezat en geloofde vanaf de eerste seconden in zijn enorme gaven en kunnen. Samen worden zij uiteindelijk ontboden bij Polydor. Na een uitvoerig gesprek wordt het tweetal aangenomen. Ze mogen zich gaan bewijzen. Er wordt een salaris van 500 gulden per maand betaald. een bedrag dat nauwelijks genoeg was om van te leven. Maar de uitdaging was zo groot en belangrijk dat beide mannen hem maar al te graag aannamen. Nu moest Jack en kon hij zich zelf gaan bewijzen. Hij schreef als eerste klapper het liedje ‘Oh Antoinette’. Aanvankelijk zag niemand het zitten. Maar Jack bleef in zijn kunnen geloven. Toen het plaatje na veel geharrewar werd uitgebracht, werd het binnen enkele weken hoog genoteerd. Daarna volgden achter elkaar meerdere hits. Niets leek Jack langer in de weg te liggen. Hij had bewezen dat hij niet alleen een voortreffelijke producer was maar ook een zeer begaafd tekstschrijver en componist.

Dromer

“Ik had in 1969 opeens die enorme drang om te produceren, niets kon me meer tegenhouden!” zegt Jack. Over de wijze waarop hij te werk gaat, vertelt hij: “Ik ben een enorme dromer. Ik droom graag. Dat is voor mij ook de basis om liedjes te schrijven. Maar aan de andere kant is het zo dat muziek mijn leven is. Zonder muziek zou ik niet kunnen leven! Als ik bijvoorbeeld iets voor mezelf of voor een andere artiest moet schrijven, denk ik eerst een concept uit. Dan wordt er naar aanleiding van bepaalde opgeroepen beelden een titel gekozen. Als ik die dingen heb, ga ik vervolgens druk aan het denken en schrijven. Dienovereenkomstig is het helemaal niet ondenkbaar dat ik soms wel eens met meerdere liedjes bezig ben, als alleen met het geplande liedje. Want vaak spelen er dan ineens heel veel ideeën door m’n hoofd. Natuurlijk hou ik rekening met degene waarvoor ik schrijf. Bij andere artiesten kijk ik hoofdzakelijk naar de mogelijkheden die ze te bieden hebben. Ik observeer de artiest en kijk hoe hij of zij zich gedraagt en hoe ze de liedjes brengen op de bühne. Als ik dat dan allemaal weet, begin ik pas te schrijven.”

Zweven

Het allerbelangrijkste vind ik, dat er tussen producer en artiest voor alles een bepaalde vriendschappelijke band moet ontstaan, zonder die vriendschappelijke band zal ik nooit iets kunnen schrijven voor een ander. Het bepaald uiteindelijk het welslagen van zo’n artiest. Wat ik het meest verafschuw, is als een artiest kapsones zou hebben. Ik vertel iedere artiest bij voorbaat dat roem zeer betrekkelijk is en dat iedereen volkomen zichzelf moet blijven. dat vind ik ook weer voor mezelf een eerste vereiste! Uiteindelijk zijn wij een vak aan het uitoefenen! Daarbij ga ik er gewoon vanuit dat het werk zo goed mogelijk verricht moet worden en dat het publiek alleen maar het uiterste van mij en mijn collega’s mag verwachten en kan verlangen. Iemand die bij een baas werkt, zal zich uiteindelijk ook waar moeten maken om iets te bereiken. Zo ook in het artiesten vak. Goed, je bent iets vrijer! Maar dat wil beslist niet zeggen dat je maar kunt doen waar je zin in hebt. Integendeel! Je bent veel meer op jezelf aangewezen hetgeen tot gevolg heeft dat je voor jezelf een ijzeren discipline moet hebben. Ik ben derhalve naast producer ook nog eens een begeleider van artiesten. Gewoon om ze constant voor ogen te houden dat je zo gewoon mogelijk in dit vak moet blijven en niet moet gaan zweven.”

Meer optreden

Momenteel worden er enorm veel nummers welke van de hand van Jack zijn in het binnen- en buitenland gecovered. Vele artiesten van naam zingen maar wat graag nummers van Jack omdat ze weten dat ze er een hit mee kunnen scoren. Maar e.e.a. is ook gekomen omdat Jack vooral de laatste jaren nauwelijks zelf kon optreden vanwege de enorme drukke bezigheden als schrijver, componist, zanger en producer. Constant was Jack te vinden achter de piano of de grote zestiensporen-opname-tafel van zijn eigen professionele studio. “Ik ga echt meer optreden. Men vraagt steeds meer of ik zelf de liedjes wil komen brengen. In mijn hart geef ik liever de voorkeur aan de artiesten die bij ons onder contract staan. Want ik voel me met hun succes begaan als, producer. Dat is logisch. Maar aan de andere kant moet ik rekening houden met mijn fans!”

Zijn kinderen zien hun pappie nauwelijks. Toch zorgt Jack dat de weinig vrije uurtjes goed besteed worden aan zijn gezinnetje. Ook besteedt Jack graag enkele uurtjes per week aan zijn hobbies. Hij is verwoed knutselaar. Verder zwemt Jack graag en beoefent hij een vecht sport om zodoende in goede conditie te blijven. Jack is wat men noemt een ‘duizendpoot’. Naast zijn vele bezigheden, is hij ook nog directeur en leidt hij tezamen met zijn compagnon enkele besloten vennootschappen die geheel in de productieve sfeer liggen. Er werken circa twaalf mensen dagelijks op het levendige kantoor van JR te Roosendaal.

Nashville

Voor Jack Jersey is de ervaring in Amerika welke hij heeft opgedaan in de Nashville studio’s wel de grootste uit zijn carrière. Hij heeft met de wereldberoemde Jordanairs (begeleidingsgroep van Elvis Presley) een LP vervaardigd onder de titel “In the still of the night”, welke evenals de andere LP’s en singles GOUD is geworden.

“Het is vreemd dat de mensen mij vaak over een kam scheren met Elvis Presley. Ik kan het beschouwen als een compliment. Maar het is beslist niet waar dat ik hem zou imiteren! Weliswaar heb ik een enorme bewondering voor hem. Maar dat heb ik eigenlijk al mijn hele leven gehad. Mijn verdere idolen waren Roy Orbison, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly en Neil Diamond. Natuurlijk zullen er bepaalde invloeden van hen terug te vinden zijn in mijn muziek. Maar dat is normaal. Elke artiest heeft een bepaalde verbondenheid met een ander, zonder dat hij dat misschien van zichzelf weet. Maar ik tracht toch altijd zoveel mogelijk mijn eigen stijl en sound te creëren. Voor mijn gevoel ben ik daar redelijk in geslaagd. Want als je goed luistert, zul je werkelijk horen dat Elvis Presley totaal anders zingt dan ik!”

Mensen

Momenteel werkt Jack erg hard. Er staan vele televisie-specials op hem te wachten in het binnen- en buitenland. Het meest belangrijke is dat Jack inderdaad dagelijks mensen ontmoet. Toch zijn er af en toe twijfels. “Het is een heerlijk gevoel om artiest te zijn. Nog fijner is het als je dan ook nog succes hebt. Want dat is uiteindelijk het streven van alle artiesten! Natuurlijk bestaan er altijd twijfels. Vaak vraag je je af of je het wel goed doet, en of alles zo blijft gaan zoals je hoopt dat het zal gaan. Maar ik kan alleen zeggen doe je best. Meer kun je niet doen. Meer mag men ook niet van een artiest verwachten. Ik vind het heerlijk om veel verschillende mensen te ontmoeten. Ik vind dat helemaal geen negatieve zijde van dit vak. Integendeel!”

Emoties

“Voor mij hebben alle liedjes die ik schrijf een diepere betekenis. Ik schrijf niet zo maar iets. Er liggen bepaalde emoties in verborgen. Het fijnste is als je bemerkt dat die emoties andere mensen ook aanspreken en dat je bemerkt dat de mensen daarin zichzelf kunnen terug vinden. Ik ben toch van mening dat een tekst altijd zo simpel mogelijk moet blijven zodat iedereen kan begrijpen wat je als artiest op dat moment bezighoudt. Neem PAPA WAS A POOR MAN eens. Dat liedje slaat uiteraard op mijn eigen vader zoals je wellicht begrepen zult hebben. Wij hebben het vroeger beslist niet rijk gehad. Integendeel! We waren arm! Toch hebben we het als gezin bijzonder fijn met elkaar gehad. Nog steeds bestaat er een bijzondere familieband. En daar ben ik bijzonder gelukkig mee. Dat zijn allemaal dingen die er aan toe bijdragen dat je zo’n produktie kunt hebben en dat je zo succesvol kunt zijn. Althans dat is mijn persoonlijke mening! Als je je niet geruggensteund voelt door de mensen waar je dagelijks mee te maken hebt, kun je volgens mij nooit tot iets komen. Als creatief mens leef je namelijk al bijzonder gesloten. Althans ik wel!”

Asian Dreams

Jack treedt geregeld op met zijn eigen begeleidingsgroep. Als zodanig is zijn sound constant en direct herkenbaar. Voor de nabije toekomst staan er vele grote dingen te gebeuren. Jack bereidt zich erop voor en zal zeer zeker nog veel van zich doen laten horen en spreken. Zijn inspiratie lijkt onuitputtelijk!

Zijn LP “Asian Dreams” is geheel gebaseerd op de televisie-special die hij dit jaar voor de Nederlandse televisie zal gaan opnemen in zijn geboorteland Indonesië.

De plaat is doorspekt met romantiek en muzikale herinneringen. Jack heeft ruim driekwart jaar aan deze LP gewerkt. Vele nummers werden geschreven. Vele nummers werden herhaaldelijk gespeeld. Vele nummers werden afgekeurd. Jack is bijzonder kritisch geweest. Deze LP moet een bepaalde ode brengen aan zijn dierbaar geboorteland. Men mag ook gerust spreken van een fantastische sfeervolle LP die vele harten sneller zal laten kloppen. Want Jack heeft zijn gevoelens uitstekend weergegeven in zijn fijne muzikale klanken. Medio augustus zal deze unieke plaat op de markt verschijnen. dat de plaat goud gaat worden, staat nu al reeds vast! De voorverkopen blijken al enorm te zijn. Al met al Jack blijft doorgaan! Overigens de naam van Jersey heeft Jack ontleend aan het bekende eiland NEW JERSEY.